Bu Gece Regaip Kandili

Tüm İslam Aleminin ve Siz Değerli Ziyaretçilerimizin Regaip Kandillerini Kutlar,Hayırlı,Bereketli,Sıhhat ve Afiyet Dolu Günler Dileriz.
Bu Vesile İle Biraz Regaip Kandiline Değinelim
REGAİP KANDİLİ NEDİR ?
Regaip Kandili,Regâib, Arapça Bir Kelimedir Ve “Reğa-Be” Kökünden Gelmektedir. “Reğa-Be”, Kelime Olarak, Herhangi Bir Şeyi İstemek, Arzulamak, Ona Karşı Meyletmek Ve Onu Elde Etmek İçin Çaba Sarf Etmek Demektir. “Reğîb” Kelimesi İse, “Reğabe”‘Den Türemiş Olan Bir İsimdir Ve Kendisine Rağbet Edilen, Arzulanan, Taleb Edilen Şey Demektir. Müennesi, “Reğîbe”Dir. “Reğîbe”Nin Çoğulu Da “Reğâib” Dir. Kelime Olarak “Regâib”İn Aslı Budur.
Receb’in İlk Cuma Gecesine Regaib Gecesi Denir. Bu Geceye Regaib Gecesi İsmini Melekler Vermişlerdir. Her Cuma Gecesi Kıymetlidir. Bu İki Kıymetli Gece Bir Araya Gelince, Daha Kıymetli Oluyor. Allahü Teâlâ, Bu Gecede, Müminlere, Ragibetler [İhsanlar, İkramlar] Yapar. Bu Geceye Hürmet Edenleri Affeder. Bu Gece Yapılan Dua Kabul Olur, Namaz, Oruç, Sadaka Gibi İbadetlere, Sayısız Sevaplar Verilir. Regaib Gecesini İbadetle Geçirmeli, Kazası Olan, Hiç Değilse Bir Günlük Kaza Namazı Kılmalı! Kazası Olmayan Da Nafile Namaz Kılar, Kur’an-I Kerim Okur, Tesbih Çeker, Tövbe İstiğfar Eder. Perşembe Günü Oruç Tutup, Gecesini De İhya Etmek Çok Sevaptır. Receb Ayında Oruç Tutmak Faziletlidir.
Peygamberimiz (A.S.M)’ In Ramazan Ayından Sonra En Çok Oruç Tuttuğu Ay Receb Ayıdır. Bu Receb Ayında Oruç Tutmanın Muazzam, Muhteşem Sevabları Var.
Bir De Bu Ayda Sevablar Kulların Defterlerinin Sevab Hanelerine, Bol Bol Dökülmesi Dolayısıyla Da Recebül Esabb Denmiştir. Yâni, Sevabların Bol Bol, Şarı Şarıl, Gürül Gürül Döküldüğü Ay Demek… Sabbe, Arapçada Dökmek Demek… Nehrin De Böyle Dağlardan Çağlayarak Şaldur Şuldur Akıp Da Döküldüğü Yere Münsab Derler; O Da Aynı Kökten… Receb-Ül Esabb; Allah’ın Rahmetinin Cûşa Gelip, İkram Ü İhsanâtının Şarıl Şarıl, Güldür Güldür Kullara Geldiği Ay Demektir.
Arifler Ve Din Alimleri Kitaplarında Yazmışlar Ki, Bu Ay Ekim, Ekme, Ziraat Ayıdır. Sevaplı İşler, Oruç Tutmak, Tevbe Etmek Vs. Güzel Şeyler Yapılır. Bir Mahsulün Ekilmesi Gibi Ziraat, Ekim Ayıdır. Şa’ban Bakım Ayıdır. Ramazan Biçim Ayıdır, Yâni Mahsulün Alındığı Aydır Demişler. Demek Ki Receb Ayı, Bizi Ramazan Ayına Hazırlayan Bir Mevsimin İlk Adımı Olmuş Oluyor.
Onun İçin, “Receb Ayı Tevbe Ayıdır.” Demişler. Yâni Kul Ne Yapacak?.. “Yâ Rabbi! Ben Anlayamamışım, Hatâ Etmişim, Bilememişim, Suçluyum, Kusurluyum; Beni Affet…” Diyerek Hatâsını İtiraf Edip, Hatâsından Dönerek, Cenâb-I Hakk’ın Yoluna Girecek.
Şa’ban Ayı İbadetlere Devam Etme Ayıdır. Ramazan Da Mükâfatlarını Alma Ayıdır. Böyle Çeşitli Kelimelerle Bu Ayların Birbirleriyle İrtibatlı Olduğu Beyan Edilmiştir.
Receb Ayı Ve Regaib Gecesi İle İlgili Hadis-İ Şerifler:
• Receb-İ Şerifin Bir Gün Başında, Bir Gün Ortasında Ve Bir Gün De Sonunda Oruç Tutana, Receb’in Hepsini Tutmuş Gibi Sevap Verilir. [Miftah-Ül-Cenne]
• Ramazan Ayı Dışında Allah Rızası İçin Bir Gün Oruç Tutan, İyi Bir Yarış Atının Bir Asırda Alacağı Mesafe Kadar Cehennemden Uzaklaşır.) [Ebu Yala]
• Şu Beş Gecede Yapılan Duâ Geri Çevrilmez. Regaib Gecesi, Şabanın 15. Gecesi, Cuma, Ramazan Bayramı Ve Kurban Bayramı Gecesi.) [İbn-İ Asâkir]
• “Receb-İ Şerîf’in Birinci Gününde Oruç Tutmak Üç Senelik, İkinci Günü Oruçlu Olmak İki Senelik Ve Yine Üçüncü Günü Oruçlu Bulunmak Bir Senelik Küçük Günahlara Kefaret Olur. Bunlardan Sonra Her Günü Bir Aylık Küçük Günahların Af Ve Mağfiretine Vesile Olur.” Buyuruyorlar. (Camiu-S Sağir)
• Receb büyük bir aydır. Allah bu ayda hasenatı kat kat eder. Receb ayında bir gün oruç tutana, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün oruç tutana Cennetin 8 kapısı açılır. On gün oruç tutana, Allah istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, “Geçmiş günahların affoldu” der. Receb ayında Allahü teâlâ Nuh aleyhisselamı gemiye bindirdi ve o da, Receb ayını oruçlu geçirdi. Yanındakilere de oruç tutmalarını emretti. [Taberânî]
……………………………………………………………………………………………………………..