Abdurrahman DİLİPAK-Yeni Akit 15/8/2012

Suriye’de sona doğru

Suriye’de adım adım sona doğru yaklaşılıyor.

Ülkenin % 70’i hükümet kuvvetlerinin kontrolünde değil. Muhalefet ülkenin % 60’ını kontrol ediyor. Ve her gün muhalefet bir adım daha ileri gidiyor. Esed güçleri ise kazanmak için değil, daha fazla ayakta kalmak için direniyor. Bundan sonra güvenli geri çekilme, muhalefete daha fazla zarar verme, yeni direniş hattı kurmak için çaba gösterecekler.

Ordu dağılmış durumda. Siyaset ve bürokrasi işlevsiz kaldı. Nuseyriler bile kaçıp canını kurtarma derdinde.

Dün Reyhanlı’dan gelen haberlere göre 5 helikopter, 10 tankla Babul Heva’yı geri almak için harekete geçen Esed güçleri Gümrük kapısına 10 kilometre kala üç koldan saldırıya uğradılar. 5 tank isabet aldı. Operasyona katılan askerler panik içinde araçları bırakıp kaçtılar. Gelen haber böyle. Geri çekilirken açtıkları ateşte 4 sivil hayatını kaybetti. Onlar da çatışmanın ortasında kalan kadın ve çocuklar.

Esed’in ortalıkta görünmediği, sığınakta gelişmeleri izlediği ve her an kaçabileceği belirtiliyor.

Halep’te Şebbiha’nın kurucusu Zeyno Berri’nin bu ay başında öldürüldüğü haberi muhalefetin coşkulu kutlamalarına sebep olurken, Şebbiha merkezleri çevresinde çıkan çatışmalarda Berri’nin yakın çalışma arkadaşlarından 41’inin hayatını kaybettiği söyleniyor. Onlarca asker ve polis de 6 saat süren operasyonda öldürülmüş.

Berri’nin öldürülmesi olayı son büyük patlamadan sonraki en önemli gelişme olarak kaydediliyor. Dün Suriye Genelkurmay Başkanlığı binası yakınında meydana gelen patlama ile birlikte Suriye’de vurulmadık stratejik kurum almadı. Hükümet, istihbarat örgütü, Şebbiha, Polis Teşkilatı, Genelkurmay hepsi vuruldu.

Dün İslâm İşbirliği Teşkilatı Suriye’nin üyeliğinin askıya alınmasını görüştü. Çıkacak karar belli. Bu durum Suriye ve İran için diplomtaik bir yenilgi olacak.

Esed’in, PKK üzerinden Türkiye’ye karşı başlattığı dolaylı savaşta, Türkiye’ye karşı yine aynı şekilde bir savaş yürüten İsrail’le aynı safta yer almasının da bu arada not edilmesi gerekir.

Bir CHP milletvekilinin, Suriye’deki PKK karargahından emir alan bir tim tarafından alıkonulması ile başlayan tartışmalar Suriye ile birlikte PKK konusunda daha ılımlı bir politika izlemeye başlayan İran ile CHP’yi aynı zeminde eleştirilerin odağına oturttu. CHP’li Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün 48 saatlik dağda misafir edilmesinin ardından başlayan tartışmalar Ergenekon mediasının heveslerini boşa çıkaracak gibi gözüküyor.

Esed etrafındaki kuşatma her gün biraz daha daralıyor. Bu işler geri dönülmez noktayı çoktan aştı. İran yönetimi hâlâ inadından vazgeçmese bile, Esed’in suç ortağı, militan kadrolar dışındaki Nuseyriler için bile umut vadetmiyor.

Suriye’de Şam yönetimi çöktü. Berri’nin, bir üniversite öğrencisi tarafından öldürülmesinin ardından artık sıra muhalefetin Şam’da yönetime el koymasına geldi.

Üniversite öğrencisinin bilgisayarını satarak parası ile aldığı silahla bireysel bir kararla ve sürpriz bir şekilde Berri’yi öldürdüğü ileri sürülüyor.

Bu ay başında gerçekleştirilen operasyonla ilgili görseller yeni ortaya çıkıyor.

Berri’nin öldürüldüğü olay sırasında işgal edilen merkez ve karakollarda Şebbiha ajanlarının isim listelerinin de ele geçtiği belirtiliyor. Şebbiha ajanlarının deşifre olmasıyla, özellikle bu ajanlardan Türkiye, Lübnan ve Ürdün’de görev yapanların isimlerinin bu ülke istihbaratlarına ulaşmasının ardından, Şebbiha’nın dış ülkelerdeki ajanlarına karşı operasyonlar başlatılabileceği belirtiliyor.

Suriye tüm sınır karakollarını kaybetti. Şehirler tek tek düştü. Şimdi sıra diplomatik merkezlerde ve Şam’da.

Selam ve dua ile.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir