Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak – Yeni Akit

ICANN

 

Arkası arkasına güzel haberler geliyor. Barış süreci başarılı bir şekilde ilerliyor.. Ege’den de güzel haberler geliyor.. Geri çekilme başladı.

24 Nisan sendromu da sorunsuz bir şekilde atlatıldı.. Yani mevcut durum devam ediyor.
1 Mayıs tartışmaları da inşallah sorunsuz bir şekilde tatlıya bağlanır.. Bana kalırsa 1 Mayıs ısrarı işçileri ve alanda çalışanları zora sokmaktan başka bir işe yaramaz.. Önemli olan üzüm yemekse, bir araya gelmekse, ille de Taksim meydanı olmasının ısrarı çok da anlamlı olmasa gerek.
Bugün söz edeceğim konu çok daha farklı.. Herkes cep telefonu ve internet kullanıyor, ama kimse bu dünyanın kökleri ile pek de ilgili değil. Üzümü yiyor, bağını sormuyoruz..
Bugüne kadar internet ağının adresleri tek bir merkezde toplanıyordu. Los Angeles’de.. Artık bunun en önemli merkezlerinden biri İstanbul, bir diğeri Singapur olacak.
Bu konuda Los Angeles’de bu konuyla ilgili ne varsa İstanbul’da da aynısı olacak.. Avrupa, Rusya, Afrika, Ön Asya bölgesinin internet adresleri İstanbul’dan sisteme kaydedilecek..
Korkarım bu önemli karar, 2. Lig bir futbol takımının komşu şehir takımı ile karşılaşması kadar bile ilgi uyandırmayacak..
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve ICANN’ın başkanı Fadi Chehada müjdeyi birlikte verdiler. Bugünden itibaren çalışmalar başlıyor ve 6 ay sonra ise sistem işlemeye başlayacak..
Bilişim alanında önemli mesafeler katettik, ama katetmemiz gereken daha uzun bir yolumuz var.. Bu alanda dünyada en hızlı büyüyen ülkeyiz. İki haneli sayılarla büyüyoruz. Rekabette 16 kademe birden yükselmişiz..
Türkiye’nin ICANN’ın global merkezi olması, kurulda oy birliği ile alınmış.. ICANN başkanı, Türkiye’nin performansı ve başarılı projeleri ile bunu hakettiğini söylüyor..
Hep “tek” olmaktan söz ediyoruz ya, aslında internet tek bir dünya vaad ediyor bize. Tabii doğru kullanırsak. Bakarsanız bağ, bakmazsanız dağ olacak.. Bu alanı boş bırakırsak fuhuş, uyuşturucu çeteleri, kumar, terör örgütleri onlar yararlanacak bu imkandan.. Ve bu büyük güç karşısında kimsenin direnmesi de çok mümkün değil. Artık çamaşır makineniz, buzdolabınız bile bilgisayara bağlı. Cep telefonları, arabanız, televizyonunuz..
Şu “Akil Adamlar” meselesi, beklentilerimizin üstünde kabul gördü.. Bu proje tamamlandıktan sonra mesela bilişim konusunda akil adamlar bütün yurdu bu maksatla baştan sona dolaşabilirler.. Üniversiteler, iş dünyası, STK’lar, toplum, Media harekete geçirilebilir..
Aile Bakanlığı da, mesela ailenin konumunun geliştirilmesi için, Gençlik Bakanlığı, gençlerle ilgili ülke genelinde süreçler başlatılamaz mı?
“Def-i mazarrat” yetmez, celb-i menafi” de gerekir..
Her şeyi internete yükleyebilirsiniz. Eğitim, ekonomi, siyaset, sosyal ilişkiler..
Yakında göreceksiniz, e-demokrasi diye bir şey gelecek.. Sanal para yaygın olarak kullanılmaya başlayacak.. Forex aldı başına gidiyor..
Yeni bir dünya kuruluyor.. Ve sınırlar kayboluyor.. Sistem kuluçka dönemini tamamladı. GSM ve Bulut teknolojisi ile birlikte artık civciv yuvadan çıktı. Bir de ötmeye, uçmaya başlarsa, göreceksiniz.. Katılımcı, çoğulcu, şeffaf bir dünya gerçek oluyor.
Bu işin riskleri de var kuşkusuz. Atomizasyon, agnostizm, septisizm, yalnızlaşma, içe kapanma, çift kişilik daha bir sürü sorun..
Sürecin dışında kalmak mümkün değil bana göre.. Sorunlara da sistem içinde çözüm bulmamız, üretmemiz gerekiyor.. Sistem dışında kalma çabası, bizi sistemin dışına itmez, sadece sisteme müdahale edemez hale getirir.. Sadece risklerini yaşar, imkanlarından yararlanamayız..
Eğer esnaf yeni duruma göre kendini yapılandıramaz ise tasfiye olacak. Marketler de öyle. Lojistik önem kazanacak.. O şimdilerde moda olan AVM’ler bu şekilde devam edemeyecek..
Bizim bir ön görümüz olmalı ve ona göre bi hazırlık yapmamız gerek.
İnternet balta girmemiş bir orman gibi. Ve zehirli sinekleri, vahşi hayvanları bol.. Her taraf zehirli sarmaşıklarla dolu olabilir.. Bir internet hukuku yanında, internet ahlakı da oluşacaktır artık. Her okuduğuna, gördüğünü sandığına, duyduğuna inanmayan, bunları kontrol edebilen, tepkilerini kontrol altında tutan bir kullanıcı kitlesine de ihtiyaç var kuşkusuz..
Bütün bunlar gerçeklere sırtımızı dönerek değil, gerçeklerle yüzleşerek olacaktır.
Türkiye için ICANN yeni bir başlangıç. Bu projenin gerçekleşmesinde çabası geçen herkese; sayın bakana ve BTK başkanı Tayfun Acarer’e teşekkür ederim.. Şimdi bu konuda söyleyecek sözü olanların bu bilgileri Acarer’e aktarması gerekir.. Ben de öyle yapacağım inşallah. Hele Bosna’dan bir döneyim.. ICANN toplantısından çıkıp, Bosna’ya doğru yola çıktım. Selâm ve dua ile.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir