Ahmet Varol – Yeni Akit

Kuklaları Oynatan Adam

 

Mısır’daki darbenin uygulayıcısı General Abdulfettah Sisi olsa da planlayıcısının ve derin bağlantılarını kuran kişinin Muhammed Baradey olduğu artık kendi itiraflarıyla da iyice gün yüzüne çıkmıştır. Dolayısıyla bu adamdan biraz söz etmek istiyorum.

Önce isminden başlayalım. İsminin taşıdığı anlamın çok uzağında durduğunu izlediği siyaset ve sergilediği  tutum ortaya koyuyor. Türkiye’de “soyadı” olarak nitelendirilen lakabı ise İngilizcedeki okunuşundan alındığı ve Arapça aslının okunuşu zor geldiği için Baradey diye yazılıyor. Arapça aslı ise el-Beradi’i olarak okunur. Bu da el-Berda’a (dâl ve ayn ile) kelimesinin çoğuluna nispet yâ’sı eklenerek üretilmiştir. Hem Berda’a hem de Berza’a olarak yazılabilen kelimenin aslı bineklerin sırtlarının tahriş olmaması için eyer altına konan ve Türkçede “yuna” adı verilen keçe için kullanılır. Bu da bize Mısır’ın meşhur “Eşekler Cemiyeti”ni yani Cemiyyetu’l-Hamir’i hatırlatıyor ki o da ülkede bugün fitne savaşının başını çeken fanatik laik zihniyetli sanatçıların, gazetecilerin ve yazarların tümünün fikir babalarının üye olduğu bir kulüptü. Bu kulüp, çalışma sistemi ve çatısı altında toplanan isimler hakkında bilgi verirsek, Mısır’da fanatik sekülarizmin başını çektiğini göreceksiniz. Batıcılık ve laiklikte son derece katı fanatik anlayışa sahip olan Baradey’in de bu kulübün çatısı altında toplanmış sanatçılardan ve yazarlardan etkilenmemiş olması mümkün değildir.
Askerî darbelerin silahın tehdit gücünü kullanan botluları olduğu gibi arka planda durup onlara akıl veren hocaları, yönlendiricileri de bulunur. Onlar aynı zamanda darbenin zeminini hazırlamak ve birilerini yardımcı olmaya, destek vermeye, yahut engel çıkarmamaya ikna etmek için çalışırlar. Şartların oluştuğuna inandıkları zaman da düğmeye basarlar. Atacakları adımların risk oranını hesap etme konusunda kendi akıllarından istifade etme ihtiyacı duymaksızın başkaları tarafından verilen aklın işlerini göreceğine inananları da işte bu arka planda duran adamlar yönlendirdiği için onları “kukla oynatıcısı” olarak nitelemek mümkündür.
Baradey’in darbe yönetiminde hükûmetin başına geçirileceği yani başbakan yapılacağı söyleniyordu. Bu göreve getirilmeyeceği açıklanınca gazetelerde adamın umduğunu elde edemediği yönünde yorumlar yapıldı. Oysa böyle bir göreve getirilmesi onun yıpranmasına neden olacaktı. O yüzden geçici cumhurbaşkanının yardımcısı görevine getirilmesi daha uygun görüldü. Bu göreve getirilmesi de sistemde tanımlanmış bir yerinin olması içindir. “Yardımcı” makamında olması ise darbeyi planlama merhalesinde sahip olduğu konumu bıraktığı anlamına gelmez. Muhtemelen darbenin uluslararası bağlantılarını kurarken inşa ettiği köprülerin başını da tutmaya devam etmektedir. Ayrıca hakkında söylenenler bu köprülerin diğer tarafında duranların da birinci derecede ona güveneceklerini gösteriyor.
Baradey darbe sonrasında yaptığı açıklamada, Amerikalı ve Avrupalı dostlarını Mısır’da bir askerî darbe gerçekleştirilmesine muvafakat etmeye ikna için bayağı çaba sarf ettiğini söyledi. Bir başka açıklamasında da Körfez ülkelerinin, askerî darbenin başarılı olması karşılığında kendilerine 35 milyar dolar yardım taahhüdünde bulunduğunu söyledi. Darbenin hemen ardından yaptığı açıklamayla yardımın en büyük miktarını vermeye hazırlandığını söyleyen Suudi Arabistan’ın da bu kategoriye dâhil olduğu anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere Baradey, Mısır’a yerleşmesinden önce uluslararası emperyalizmin nükleer teknolojiyi kontrol mekanizmasında keşif grubunun başını çekiyordu. O yüzden bu alanla ilgilenenlerin onu biraz daha yakından tanıyor olmaları muhtemeldir.
Pakistan’ın nükleer teknolojisinin geliştirilmesinde önemli yeri olduğu için ABD tarafından “tehlikeli” ilan edilen Abdülkadir Han, Baradey’in Batılı güçlerin ve ABD’nin Mısır’a yerleştirdiği tehlikeli bir ajanları olduğunu ileri sürdü. Han, ABD ve Batı’nın Mısır’ı kontrol altında tutmak için birçok işbirlikçi eleman yerleştirdiğini bunların en yenilerinin de Baradey olduğunu ve onun CIA’nin seçkin elemanları arasında yer aldığını iddia etti.
Prof. Abdülkadir Han, Mısır açısından çok tehlikeli bir isim olarak nitelediği Baradey karşısında Mısır halkını çok dikkatli ve uyanık olmaya çağırdı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir